Fashionable lifestyle,  Mode,  Tips

Haarscherp

De relevantie van haar

Medusa met haar slangenhaar, Rapunzel en die lange, sterke blonde lokken, Samson die zijn geroemde kracht verloor na een knipbeurt.

Waarom is dat haar toch zo magisch en krachtig? Mythes, sprookjes, zelfs verhalen uit de bijbel kennen het haar bijzondere krachten en rollen toe.

Maar niet alleen in verhalen speelt haar een belangrijke rol. In sommige religies – denk hierbij bijvoorbeeld aan het jodendom en de islam – speelt het haar zo’n belangrijke rol dat deze bedekt moet worden.

Haar: Rechten en Plichten

Bovendien is haar nog relatief recentelijk gebruikt om vast te stellen of iemand kwalificeerde als ‘white’ of ‘black or coloured’. Tijdens het Apartheidsregime in Zuid-Afrika werd dit getoetst door te kijken of een potlood vast bleef zitten in het haar of erdoor heen viel. Als deze bleef hangen, werd men als ‘black or coloured’ bestempeld. Op deze manier was het haar allesbepalend voor de wijze waarop je werd behandeld in een maatschappij waarin racisme geïnstitutionaliseerd was.

Dienstmeiden die niet blank waren werden bijvoorbeeld geacht hun haar te bedekken met een doek, terwijl blanke dienstmeiden deze verplichting niet hadden. Het klinkt allemaal te bizar om waar te zijn, maar helaas is dit wel jarenlang de stand van zaken geweest in Zuid-Afrika.

Uit het voorgaande blijkt duidelijk dat haar maatschappelijk een essentiële rol vervult. Gelukkig hebben we op dat gebied niet meer met ‘Zuid-Afrikaanse toestanden’ te maken, maar nog steeds is haar dermate relevant dat men in de gezondheid hiervan tijd, energie en geld investeert.

Houd overigens wel voor ogen dat de definitie van mooi haar niet alleen per tijdperk, maar ook per leefomgeving verschilt. Waar in het ene tijdperk en / of gebied, blond haar als de ultieme schoonheid werd gezien, is zwart haar het schoonheidsideaal in weer een ander tijdperk en / of leefomgeving.

Daarbij verdient wel opmerking dat hoewel vrouwen door de jaren heen en vrijwel universeel nog steeds meer dan mannen worden beoordeeld op de kwaliteit en het uiterlijk van het haar, dit aspect van het uiterlijk ook steeds belangrijker wordt voor mannen.

Haarverzorging

We hebben het tot nu toe slechts over haar in het algemeen gehad. Natuurlijk is dat een illusie. Haar is namelijk in tal van categorieën onder te verdelen. Er zijn verschillende kleuren, verschillende lengtes, verschillen in volume, verschillen in stijl: golvend, krullend, stijl, kwaliteit: stug, fijn, beschadigd, droog, vet, en nog veel meer varianten.

Het is dan ook logisch dat er net zoveel typen haarverzorging bestaan. Het spreekt voor zich dat dat voor velen een keuzeprobleem oplevert. Immers, ook al weet je wat jouw haar nodig heeft, hoe bepaal je nu welk merk zoveel mogelijk aan jouw behoeften kan voldoen? Gelukkig is het antwoord op die vraag niet ver te zoeken. Kérastase shampoo biedt namelijk voor ieder wat wils.

Hoewel een schijnbaar eenvoudig iets zoals haar dus veel meer facetten heeft dan in eerse instantie duidelijk is, kunnen we van geluk spreken dat de behandeling ervan door dit type shampoo zeer envoudig is gemaakt. Waar wacht je nog op?