Mode

Hoe garandeer ik als werkgever de veiligheid van mijn werknemers?

Als werknemer heb je een grote verantwoordelijkheid. Een van de grootste verantwoordelijkheden is de veiligheid van je werknemers. Werkt je bedrijf met gevaarlijke machines, kan dit op een nog moeilijkere taak lijken. In deze blog hebben wij enkele maatregelen op een rij gezet die jij morgen al bij jouw bedrijf kunt invoeren.

De risico’s en gevaren

Wat zijn de risico’s en gevaren bij jouw bedrijf? Kent elke werknemer deze? De kans is groot dat niet iedereen de gevaren kent. Hier kun je een fiche voor aanmaken die elke werknemer in de morgen moet doorgaan. Zo worden ze snel bekend met de risico’s op hun werkvloer. Op deze fiche kun je ook de regels vermelden die ze moeten volgen om het risico zo klein mogelijk te houden.

Bedrijfskleding

Goede bedrijfskleding kan het risico nog kleiner maken. Denk hierbij aan grisport werkschoenen. Dit zijn stevige schoenen die je voeten beschermen tegen bijvoorbeeld zware machines. Een algemene bedrijfskleding kan voorkomen dat werknemers met onverantwoordelijke kledij op de werkvloer bezig zijn. Denk hierbij aan een lang jasje dat gemakkelijk ergens tussen kan komen.

Laat je werknemers meepraten

Vaak weten je werknemers het best waar ze op moeten letten. Praat met hun en samen kun je nieuwe maatregelen maken. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dan elke werknemer zijn of haar werkplek proper moet achterlaten. Dit voorkomt ongevallen door uitglijden of struikelen. Dit gaat het ook gemakkelijker maken om de maatregelen te forceren, omdat de werknemers erbij betrokken worden.