Mode

Online stoffen uitzoeken voor je winterkleding

Winterkleding is over het algemeen duurder dan zomerkleding. Het moet immers aan meer eisen voldoen. Daarom kiezen steeds meer mensen om hun winterkleding zelf te maken. En dat kan jij ook! Het hoeft niet moeilijk te zijn: kies online mooie stoffen, maak of kies een bestaand patroon en je kunt aan de slag.

Maar waar moet je op letten als je winterkleding gaat maken? De volgende aspecten moet je winterkleding aan voldoen:

Stoffen
  • de stof moet dik genoeg zijn
  • de stof moet je warm houden
  • de stof moet alsnog goed ademen
  • je stof moet tegen regen en zelfs sneeuw kunnen

Ook al heb je vaak een jas over je kleding aan, de kleding eronder zal ook sneeuw, kou en regen moeten verdragen om jou warm de winter door te helpen. Er zijn talloze stoffen geschikt voor winterkleding maar de volgende stoffen worden veruit het meeste gebruikt.

Wollen stoffen

Wol is een stof die al eeuwen wordt gebruikt en dat is niet zomaar. Wol is namelijk uitermate geschikt om lekker warme en zachte kleding van te maken. Wol bestaat uit zachte, dunne haartjes die van de vacht van dieren wordt gemaakt. Mensen gebruiken vooral wol die afkomstig is van schapen, maar je kunt ook kleding maken van de wol van een lama of alpaca. De meeste wol wordt gemaakt in landen als Australië en Nieuw-Zeeland.

Wat wol zo bijzonder maakt is dat het schubben heeft. Bovendien is wol gekroesd. Het houdt lucht goed vast en beschermt tegen allerlei elementen van buitenaf. De schubben en de kroes maken ook dat wol gemakkelijk gespannen kan worden. De vezels haken namelijk snel in elkaar en blijven goed vastzitten. Wollen kleding is zeer populair. Met name truien en jassen van wol zie je vaak in de winkel hangen. Wol kan echter ook erg kriebelen: in sommige gevallen is het comfortabel om er daarom een t-shirt of hemd van katoen onder te dragen.

Polyester: een veel gebruikte stof

Polyester wordt zowel in de winter als in de zomer veel gedragen. Het is een veelzijdige textielsoort. Sommige kledingstukken bestaan voor een deel uit polyester, anderen zijn volledig van dit materiaal gemaakt. Eigenlijk kan polyester bestaan uit veel andere textielsoorten. Het is namelijk een verzamelnaam voor verschillende soorten die gebruik maken van polyestergaren. De ingewikkelde term voor polyester is polyethylene terephthalate. Die term ken je misschien al wel want de afkorting is PET. Van de PET flessen en tasjes! 

Stoffen

Polyester ontstaat uit een chemische reactie. Hieruit ontstaat een soort plastic die met behulp van machines tot een garen kan worden gemaakt. Polyester is daardoor een garen dat je goed warm houdt maar wordt ook wel gezien als minder milieuvriendelijk. Polyester is vormvast en hoeft amper gestreken te worden. Om die reden is het heel populair in de mode-industrie. Helaas kan het in de zomer er ook voor zorgen dat je juist te warm wordt en overmatig gaat zweten. Dit hangt af van de kwaliteit van je gebruikte polyester. 

Softshell: hipper dan ooit

Softshell is een materiaal dat met name de laatste jaren ongekend populair is geworden. Het is een van de weinige stoffen die specifiek met de naam in het product verkocht worden, zoals softshell jassen.

Een softshell kledingstuk is gemaakt van een ademende en waterafstotende stof. Daarom is het zeer geschikt om jassen van te maken maar je kunt er ook andere kleding van maken. Een regenbui kan softshell prima hebben. Ondertussen is softshell warm genoeg om de winter door te komen in ons kikkerlandje. Softshell wordt bovendien veel gebruikt om skikleding van te maken. Ook een val in de sneeuw of een hagelbui kun je goed doorkomen in softshell. Het materiaal is wel iets prijziger dan polyester maar het eindresultaat is het vaak waard. 

Kleding maken

Stoffen

Welke stof je ook kiest, een zelfgemaakt kledingstuk begint bij een goede naaimachine. Er zijn naaimachines te koop die gezien worden als huishoudapparaat maar er zijn ook grotere industriële exemplaren te koop. Welke soort jij nodig hebt heeft te maken met het volume waarin je kleding wil maken maar ook de stoffen die je gaat gebruiken.

Onthoud altijd dat stoffen erg verschillen. Een katoenen shirt naaien is een heel ander proces dan een wollen trui. Zorg daarnaast altijd dat je werkt met een kledingpatroon. Je kunt zelf patronen maken en hiermee werken maar je kunt ze ook gemakkelijk opzoeken op het internet, in een boek of een tijdschrift. Wanneer je een beginner bent is het slim om rekkende stoffen te vermijden en zoveel mogelijk vanaf bestaande patronen te werken.