Verschillende tinten goud

Goud is een edelmetaal en is een dicht maar zacht metaal. Vanwege de zachtheid moet het bewerkt worden, dit proces wordt legering genoemd. Het goud gaat verbindingen aan met andere metalen waardoor het harder wordt.

Legering is een benaming die waarmee het mengen van metalen of van niet-metalen (silicium of koolstof) wordt bedoeld. Een goud legering ontstaat door de te gebruiken componenten eerst vloeibaar te maken. Door deze vloeibare menging, ontstaat er een legering. Hierdoor verkrijgen  goud en zilver verschillende gehaltes. Zo ontstaat er het verschillende goud in allerlei gehaltes.

Het is dus nodig om goud te legeren zodat je het kunt bewerken en om vastheid te verkrijgen. Dit proces maakt het slijtvast. Als de legering is toegepast, dan heb je het ideale materiaal om sieraden mee te maken.

De legering is eveneens bepalend voor de kleur. Zo heeft puur goud een gehalte van 24 karaat. Het is donkergeel van kleur. Vanwege de zachtheid bestaan er geen sieraden die gemaakt zijn van 24 karaat. De meest gebruikte gehaltes van goud zijn 14 en 18 karaat. In ons land is de 14 karaat gouden ketting de meest gangbare.

Witgoud

Om witgoud te maken, zijn er voor de legering verschillende componenten nodig. Witgoud heeft een legering van goud met palladium of nikkel. Het is dus een gemaakt soort van goud. Naast de legering wordt het metaal gerodineerd. Rodium is een metaal met een witte kleur. Dit wordt voornamelijk toegepast om mogelijke slijtage te voorkomen. Er zijn verschillende soorten witgoud met kleurnuances.

Wanneer goud met nikkel wordt gelegeerd dan is de kleur warm. Bij het mengen met palladium is de kleur donker en neigt dan naar grijs. Nikkel is goedkoper, echter palladium is vandaag de dag populairder in gebruik. Dit komt door de regels in de Europese Unie waarbij het gebruik van nikkel zoveel mogelijk moet worden uitgesloten van gebruik.

Geelgoud

Het gebruik van nikkel zorgt voor meer hardheid en maakt het metaal slijtvaster. Het gebruik van palladium werkt goed wanneer er edelstenen in een gouden ketting verwerkt moeten worden. Geelgoud heeft de neiging om de kleur van diamanten te verdoezelen. Hierdoor valt de echte kleur niet goed waar te nemen. De prijs van een diamant wordt ook bepaald door de kleur.

Om geelgoud te maken is een legering met zilver en koper nodig, waarbij er meer zilver dan koper wordt gebruikt. Hierdoor wordt de donkergele kleur van puur goud lichter. Het wordt geelachtig. Wanneer er meer koper dan zilver in de legering zit, dan wordt de kleur rood. Er ontstaat dan roodgoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *