Fashionable lifestyle

Werken met epoxy: waar moet je op letten?

Epoxy. Vooral professionals in de bouw of klussers werken ermee. Maar wat is Epoxy nu eigenlijk? Epoxy is een uitzonderlijk harde, taaie chemische hars. De excellente eigenschap van epoxy ligt op het gebied van hechting en weerstand tegen chemicaliën en water. Het is een duurzaam materiaal. De epoxyhars wordt gevormd door een chemische reactie tussen twee componenten. Het hecht op bijna alle ondergronden. Het is osmose bestendig én osmose beschermend. Osmose is een degeneratieproces in glasvezellaminaat van polyester boten. Het water dringt door in het laminaat. Het is te herkennen aan het ontstaan van kleine blaasjes op de scheepsromp. Osmose moet snel worden behandeld om grotere schade zoals barsten en scheuren te voorkomen. Om een boot te beschermen tegen osmose zou je de romp moeten voorzien van een harde laag om het oppervlak af te sluiten. Je kunt de romp van de boot voorzien van een nieuwe coat laag op basis van epoxy. Met epoxy kun je ook andere objecten coaten, zoals bijvoorbeeld een vloer.

Specialist in epoxy

Er bestaat kant-en-klare epoxy en er zijn ook versies die je zelf moet mengen. Het is dan belangrijk om te weten dat epoxy lijm in exact de juiste hoeveelheden vermengd dient te worden. Een keukenweegschaal is een handig hulpmiddel om de hars aan te maken. Mr.Boat is hét adres voor Epoxy. Zeker als je nog niet bekend bent met Epoxy is het aan te raden om de website van Mr.Boat te checken om na te gaan welke epoxy je het best kunt gebruiken voor jouw klus. Er zijn overigens veel verschillende projecten waarbij je epoxy kunt inzetten. Op de website vind je daarvan mooie voorbeelden. Op de site staan ook handige video’s en in het kenniscentrum vind je diverse handleidingen en wetenswaardigheden.

Waar moet je op letten?

Er gaat nog weleens wat fout bij het verwerken van epoxy, waardoor het resultaat niet wordt als beoogd. Ten eerste moet de epoxy zeer goed worden gemengd. Schraap al roerend over de bodem en de zijkanten. Zoals eerder vermeld moet de verharder nauwkeurig worden gewogen: de juiste mengverhouding is belangrijk. Bij te weinig verharder blijft de epoxy zacht. Let goed op hoe de mengverhouding wordt aangegeven. Soms wordt dit aangegeven in milliliters, terwijl het ook kan zijn dat dit wordt aangegeven in grammen. Bij het gebruik van pigmenten is het raadzaam erop te letten dat het pigmenten speciaal voor epoxy zijn. Acryl pigmenten zijn op basis van water en dat reageert niet goed met epoxy bij het uitharden. De ondergrond mag niet te glad zijn. Voor een mooi resultaat zou je de ondergrond beter grof opschuren. Het alternatief voor schuren is primen. Vraag jij je af hoe jouw boot reparatie het best kan worden aangepakt of heb je andere vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen. De medewerkers zijn vakkundig en zullen je graag helpen.